
Zapalenie żołądka – jaka dieta jest najlepsza?
Dolegliwości żołądkowe wymagają odpowiedniej diety. Jest ona kluczowa także przy zapaleniu żołądka, do którego może dojść na skutek infekcji Helicobacter Pylori lub schorzeń autoimmunologicznych. Co jeść przy zapaleniu żołądka? Jakich produktów spożywczych unikać? Na te i inne pytania odpowiemy poniżej, w skomponowaniu odpowiedniej diety przy zapaleniu żołądka może pomóc także dietetyk. Przygotuje on odpowiedni program dietetyczny uwzględniający tę dolegliwość i dodatkowo wiek, płeć, BMI, tryb życia oraz gust swojego klienta.
Dieta przy zapaleniu żołądka – podstawowe zasady
Gdy dochodzi do zapalenia żołądka, nie działa on w pełni prawidłowo. Pojawiają się dolegliwości jak bóle, uczucie pełności, częste odbijanie. Wówczas ważna jest kompleksowa diagnostyka lekarska i wdrożenie właściwego leczenia, ale poza tym duże znaczenie ma właściwa dieta.
Dieta przy zapaleniu żołądka powinna przede wszystkim eliminować potrawy ciężkostrawne, smażone, tłuste. Zamiast nich należy wybierać te lekkostrawne, bez dużej ilości tłuszczu, przygotowywane przez gotowanie, duszenie, pieczenie. Należy też unikać potraw i napojów nadmiernie podrażniających błonę śluzową żołądka.
Zapalenie żołądka – co jeść, a czego unikać?
Dobór właściwych produktów przy dolegliwościach żołądka może je zredukować, zatem przykładowa dieta przy zapaleniu żołądka powinna uwzględniać:
- gotowane warzywa
- przecierane owoce bez skórek
- pieczywo pszenne
- biały ryż
- drobne kasze
- niskotłuszczowy nabiał
- chude mięsa i wędliny
- tłuszcze roślinne jak olej rzepakowy, lniany, oliwa
- słaba herbata
- napary ziołowe jak rumianek
Osoby z zapaleniem żołądka powinny unikać:
- potraw smażonych i tłustych
- tłuszczów zwierzęcych
- ostrych przypraw
- zbyt kwaśnych potraw
- nadmiaru soli
- alkoholu
- mocnej herbaty, kawy
- słodyczy